Home / Истината за храните, Facts about foods / АРОМАТОЗАТОРИ И ОВКУСИТЕЛИ

АРОМАТОЗАТОРИ И ОВКУСИТЕЛИ

imagesДобавените аромати и овкусители в храните са от естествен произход и синтетични. Като един от най-използваните е Натриевият глутамат или т.нар. „Китайска сол“, който придава специфичният вкус на китайската кухня и е основен компонент на Вегетата. В много редки случаи Натриевият глутамат може да предизвика „глутаматна“ алергия или отравяне, което води до постепенно отказване дейността на органите, достига до кома и смърт, но ако бъде установена навреме се лекува елементарна чрез вливане на системи с физиологичен разтвор.
Огромно количество от съвременните храни и напитки се „овкусяват“ и „ароматизират“ чрез използване на синтетични добавки.
Проблем за храните е, когато се използват синтетични. Нуждата от синтетика идва, поради все по-голямата нужда от храни, а в комбинация с ограниченият ресурс за производство това налага използването на по-евтини суровини за производство на храни с вкусови качества на по-скъпи, т.е. с по-ограничено производство храни. Така чрез овкусяване и оцветяване на соеви продукти може да се получи храна с качества от месо до плодове.
Много от тези добавки със синтетичен произход са амино- и нитросъединения, които особено при системна употреба имат канцерогенен ефект, а също предизвикват и алергии.
Повечето от тези съединения се анализират чрез Газова хроматография с Пламъково йонизационен и азот-фосфорен детектори, Ултравиолетова спектрофотометрия, а тези които са термонестабилни или с прекалено големи молекули – чрез Течна хроматография комплектувана с ултравиолетов и флуорисцентен детектор.

About Томислав Ризов

Провери също

ДИОКСИНИ

Диоксините са съединения подобни на ПХБ, но връзката между бензолните ядра е посредством два кислородни …

%d блогъра харесват това: