Home / Истината за храните, Facts about foods / ЗАМЪРСИТЕЛИ В АЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ

ЗАМЪРСИТЕЛИ В АЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ

imagesБитието на българина е свързана с доста висока консумация на алкохолни напитки. Тази особеност повдига въпроса за безопасността на консумираните напитки и то в повечето случаи, тези с домашен или неясен произход. Когато се говори за фалшив алкохол в България всички разбират метиловият спирт, но той не е единствения замърсител. При ферментацията, ако процеса не се контролира добре тя може да достигне до висши алкохоли, ацетати, алдехиди, кетони, бензен, фурфурол. При самата дестилация, ако процеса е насочен към по-висок добив, т. е. не се изхвърлят т. нар първак и патоки питиетата се насищат с голямо количество от въпросните групи вещества. За наличието им може да се съди по бързото опиване, силно главоболие, повръщане, при наличие на голямо количество метилов алкохол – проблеми със зрението до ослепяване. При дългосрочна употреба на подобни напитки резултатите са разстройство на централната нервна система, някои от веществата имат и канцерогенен ефект – бензена. Голям проблем за потребителя може да се окаже и наличието на изкуствено добавени аромати (фенолни производни – Нитро- и Аминофеноли) и оцветители, някои от които също имат канцерогенен или мутагенен ефект.

В последните години в България заработиха доста производители на алкохол, като контрола при производството е на добро ниво. Все пак трябва да се внимава, защото освен бързите неприятности при употреба на некачествен алкохол има и други последствия. Освен ослепяване и бърза смърт при наличие на високи количества метилов спирт, останалите замърсители са причината за някои канцерогенни заболявяния, цироза, алцхаймер, проблеми с висшата нервна система и други.
При производството на вино възможните замърсители са както тези при високоалкохолните напитки, така и други, свързани с допълнително третиране напр. стареене, консервиране, оцветяване.

Анализа им не е особено скъп или трудоемък – става чрез газова хроматография с пламъчнойонизационен детектор и е по силите на всяка лаборатория с подходящо оборудване и що годе обучен персонал.
Затова все пак внимавайте, ако някое алкохолно питие има необичайна миризма или вид. Търсете Агенцията по храните, която е

длъжна да може да анализира съмнителните проби.

About Томислав Ризов

Провери също

ДИОКСИНИ

Диоксините са съединения подобни на ПХБ, но връзката между бензолните ядра е посредством два кислородни …

%d блогъра харесват това: