Home / Истината за храните, Facts about foods / КАК МОЖЕМ ДА ПАЗАРУВАМЕ БЕЗОПАСНО. МАЛКА ПОМОЩ.

КАК МОЖЕМ ДА ПАЗАРУВАМЕ БЕЗОПАСНО. МАЛКА ПОМОЩ.

ItalianGiftBasket1. Както се досещате, едва ли ще ви кажа нещо ново, но добре е преди да сложите нещо в кошницата – огледайте го добре, помиришете го. Много често дори продукти в срок на годност са негодни за консумиране – зависи от съхранението.
Млечните продукти обикновено имат засилена миризма, плесени и мухъл, много често, ако са пред разваляне в тях плуват парцали.
Месните продукти, които са в началото на разваляне и все още не са замирисали – лепнат на пипане или са лигави, много често имат видимо нещо като пяна по повърхността.
Ядките имат лека миризма на гранясало, а на вкус освен гранивостта са и леко горчиви.
Бутилираната вода има неприятен мирис, който се дължи на попаднали органични частици, активиращи развитието на микроорганизми, видимо плуват парцали, които са колонии микроорганизми около частиците.
Развалените яйца плуват във водата, а при счупване жълтъка им потича, да не говорим за миризмата. Никога не купувайте яйца с нечетлив печат.
2. Втората стъпка, а много често и първа е да си избираме продукти, които сме купували и харесали, в краен случай препоръчани от хора, на които вярваме.
3. Най-важната и много често пренебрегвана стъпка е да разгледаме етикета. Отдавна етикетите се правят с цел информация, а не за красота! Четенето на етикета е по следната схема:
– срока на годност, ако липсва или е изтекъл – не се купува.
– четете съдържанието – добавките, но и същинското съдържание, с времето всеки може да се научи да си прави изводите дали и доколко продукта е натурален или е произведен от отпадъци и докаран на вид, вкус, мирис и т.н.
– поради огромния брой добавки от рода на всякакви Е-та, добре е човек да научи най-използваните, както и най-вредните и да следи за тях (поне на първо четене). Списък с всички разрешени добавки, както и с всички известни забранени за влагане в хранителни продукти може да се намери в официалния сайт на Европейската комисия.
– освен вида на продукта, друг много важен компонент при избора е миризмата. Освен общоизвестната миризма на развалено има начини донякъде да се познае поне приблизително какви замърсители е възможно да присъстват в даден продукт:
когато купувате ядки и зърнени суровини наличието на микотоксини лесно се установява чрез миризмата на гранясало, както и характерен горчив вкус.
при плодовете и зеленчуците наличието на пестициди може да се установи чрез миризмата на лекарство или т. нар. „химическа“ миризма.
при месата и месните продукти наличието на Полихлорирани бифенили и диоксини се характеризира с миризма на химикали, но в случая това става много рядко, защото концентрациите им са много ниски, дори за чувствителен нос. Един от начините за предпазване е, ако е изписан произхода на продуктите – да се избягват такива от райони с концентрирано промишлено производство.
наличието на нитрати в зеле

нчуците може да се определи от обикновен потребител по това, че те загниват доста бързо, дори когато се съхраняват в хладилник. В магазина се познават по леко разлигавени отделни части.
Когато се купуват олио или зехтин, добре би било да се търсят продукти произведени по т. нар. студено пресоване. В случая това спестява консумацията на екстрахирани с разтворители продукти. Най-често се познава дали отговарят етикета е миризмата. Ако има тежка миризма най-вероятно имаме опит за измама.
Ако сте любители на пиенето на минерална вода – просто гледайте в бутилките да няма плуващи чужди тела. Ако има такива, това значи че може да има хранителни продукти, които предизвикват развитието на микроорганизми, даващи лоша миризма.
Aко купувате безалкохони напитки – внимавайте за наличие на изкуствени подсладители – за здравите хора те са рискови за диабет и канцерогенни заболявания.
Тази вечер достигнах до един практичен начин да пазарувам неща, които са качествени и вкусни: Купувам си албум за визитки, и ако нещо ми хареса като качество, или знам че е качествено и безвредно, просто изрязвам етикета, слагам го в албума, и понеже не помня, нося си го в магазина.
Нещо по-практично – всеки знае какво е червено месо. Има малка подробност, че телешкото не е с червеният цвят от повечето магазини и сьомгата не е толкова червена, ако е натурална. Просто, ако са пресни и не изкуствено оцветени тези меса са с доста по-блед цвят.
Може би не е свързано със замърсяване, но е добре да можете да си проверите дали пчелния мед не е допълнен с вода. Когато си купите пчелен мед, ако поставите филтърна хартия върху него, тя се напоява с вода, т.е. поема допълнителната влага, с която а ви излъгали.

About Томислав Ризов

Провери също

ЗАМЪРСИТЕЛИ В АЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ

Битието на българина е свързана с доста висока консумация на алкохолни напитки. Тази особеност повдига …

%d блогъра харесват това: